Lille nedlægning eller en tabt portemonnæ

Selvom jeg har gået på denne mark en del år, så overrasker den mig ofte alligevel når jeg bevæger mig mere koncerteret ind i et nyt område. Normalt er dette område på marken blot et walk true stykke for at komme til det område jeg ønsker. Men lidt i frustration over at vante steder på marken ikke kastede noget af sig, valgte jeg alligevel at give det et skud, og det var ganske heldigt, for der gik ikke lang tid inden jeg spottede et vag’t signal, som jeg godt kunne høre lå lidt dybere ind normalt.

Når det kommer til vage signaler så skærpes mine sanser altid, den her lyd hvor maskinen blot lige brummer en lille smule og så alligevel fortæller dig, så gamle nu skal du ned på knæ og arbejde lidt med spaden. Jeg sidder oftest ned når jeg graver, for det første så giver det så dejlige ømme baglår, og nok egentligt også fordi, at jeg syntes kraften på spaden bliver for stor når jeg står op, og dermed risiko for at skade et fund.


Jeg skulle ned i ca. 15-20 centimeter for at finde mønten, om den har stået lidt på højkant eller skråt er nok en stor sandsynlighed, jeg vil mene at hvis den havde ligget med sine 30 mm på den flade side, så havde signalet nok været mere kraftigt, selvom mønten ikke er tyk, så er den større ind normalt. Min første tanke da jeg sad med den dejlige næsten hele mønt var, yes du har lige reddet min ellers dejlige dag endnu mere, og så fik jeg ellers kigget lidt nærmere på den, og tænkte så, hold da kæft en stor mave og et stort hoved der var på den forholdsvise “lille” mønt. Jeg var med det samme i noget i Tysk eller Fransk, dels fordi jeg syntes jeg kunne se nogle liljer, og Tysk fordi området har kastet fine Tyske mønter af sig tidligere, og det ville god mening da Danmark nærmest var pantsat til Tyskerne dengang Ish.

 

 

Da jeg lige havde nydt min selvfede tilværelse lidt, fik jeg i løbet af den næste times tid yderligere 5 mønter, 4 små 22mm og 1 stor mere, den var blot 2/3 dele af en hel mønt.

Mønterne lå næsten på en lige linje dernedad, de 2 store øverst og de 4 små nedad. Normalt vil jeg dermed sige at nedlægningen/portemonnæ’en var pløjet opad, men i dette tilfælde tror jeg det er omvendt, og de store mønter er sunket dybere ned, og de små er blevet tættere på overfladen og dermed er spredt nedad og lidt udad.På vej hjem i bilen funderede jeg lidt over tingene, og jeg vidste at jeg tidligere har fundet lignende mønter på marken. Så da jeg kom hjem, gik jeg på pc’eren, og klappede mig selv lidt på skulderen over mit til tider alenlange arbejde med at fundregistre fra day 1 i Excel. Her fandt jeg så yderligere 5 mønter, 3 fra samme område, som uden tvivl er en del af nedlægningen/portemonnæ’en, og 2 som jeg ikke kan udelukke er derfra, men som jeg syntes ligger for langt væk.

Så nu gik nedlægningen/portemonnæ’en fra at være 6 til nu 9 mønter, måske 11 over en årrække. Fedt tænkte jeg. Jeg vidste de små mønter var Chr. 3, 153x, men jeg manglede stadig ID på den store mønt, så ind på detektormønten, og smide fundet op. Jakob var hurtig med et ID Chr. 3 – 1535, og så gav det hele god mening lige pludselig.

Billeder af de øvrige 5 mønter kan ses her

Mit eget generelle bud på mønterne er, det er Chr. 3 fra perioden ca. 1535 til 1547 nedlagt efter 1547

GPS signalet på DIME arbejder med en præcision inden for 4 meter, det afspejles tydeligt på dette kort. Lidt ærgerligt det ikke kan være mere præcist, for de 6 mønter er næsten fundet på en lige linje. Jeg tog med min egen håndholdte GPS koordinater for en sikkerheds skyld.

Relevante museum er blevet informeret, nogle vil mene, jeg skulle have stoppet tidligere på dagen, efter 2 eller 3 mønt. Jeg tænker det handler om, at kende sit lokale museum, hvilke jeg har gjort igennem en længere årrække, så derfor fortsatte jeg, dog stadig med fornuften i behold.
Men er du nyere i hobbyen, eller er du i tvivl, så stop efter 2, 3 mønt og kontakt dit lokalmuseum inden du fortsætter. Du vil ikke kunne høste ros på bagkant i en sådan situation, og en ting er helt sikkert, stopper du ikke i tide, vil du med garanti, modtage en stribe røde piskeslag på bagstykkerne, af både fagfolk og hobbyfolket.

Hvis nogen gerne vil læse lidt mere om Christian 3 så kan i læse mere her

Men alt i alt en dejlig oplevelse, og skønt jeg også fik prøvet at finde en lidt større nedlægningen/portemonnæ 🙂

2 thoughts on “Lille nedlægning eller en tabt portemonnæ”

    1. Thanks Paul, These are finds over a number of years that have been made, so over time it becomes something 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *