2 i 1 på en regnfuld lørdag – Sagnlandet Lejre

I forbindelse med et besøg i Roskilde, slog jeg et smut forbi Lejre museum og Sagnlandet Lejre. Det var mit første besøg i Sagnlandet i mange år, og jeg havde endnu tilgode at se den nye Kongehal.

Entre’en for at komme i Sagnlandet er kr. 175,- for en voksen, og kr. 115,- for “børn” mellem 3 – 11 år. Personligt syntes jeg prisen var lige til den hårde side, i forhold til hvad Sagnlandet indholder. Men om børnefamilier med herlighedsværdien over en 5 – 6 timer syntes det er for meget, skal jeg lade op til andre at vurdere. Men jeg vil helt klart anbefale en tur i Sagnlandet frem for en tur i biffen med ungerne, også selvom det regner.

Jeg var spændt på at se Kongehallen, nu hvor jeg har læst, hørt og set så meget om den, og jeg burde vel have kørt forbi Osted og smidt Tommy ind i bilen, da han helt sikkert har kunne bidrage med nogle fede historier fra den egentlige fund lokation, men det må blive en anden god gang.

Den imponerende smukke og store Kongehal synede voldsom i alt dens pragt på toppen af bakken. Det må dengang som nu, være et imponerende syn når man stod foran indgangen, og jeg var edderspændt på at komme ind i den, men i første omgang tog jeg turen rundt om bygningen. Bygningen var smukt dekoreret uden for, med flere flotte fugle og menneskeansigter på gavl og lægter.

Hallen inden i, virker næsten for ny, og det er den jo egentligt også, men for at jeg kan komme i det rigtige stemning så skal røgen være tyk, og lugten af gammel uld skal sidde i næsen for at jeg kan sætte de rigtige billeder sammen oppe i mit hoved.

Flere steder inden for stod der stilladser og anden nyere indretning, og det var egentligt generelt for hele sagnlandet. Super ærgerligt at man ikke holder stillen hele vejen igennem, da det for mig betyder alverden. Enten skal man gøre tingene ordentligt, ellers skal man lade være.

Udsmykning og indretningen inden for, syntes jeg virkede for statistisk. Havde der i stedet været nogle vikinger der sad ved bordene, og en masse snakken på oldnordisk, og en duft af vildsvin hen over bålet, så ville stemningen helt klart ha’ været en helt anden, så trods det afsindige fine håndværk der er lavet i og uden for hallen, så var det en lidt flad fornemmelse jeg forlod den med, men imponerende bygningsværk uanset hvad.

Sagnlandet generelt syntes jeg trænger til en gevaldig opgradering. Ved et besøg i Ribe sidste år, var  jeg forbi og se deres bud på et sagnland, og her kunne Lejre med rimelighed skimte til, det var levende på alle områder regnvejr eller ej.