Tag med vikingerne på togt – Nationalmuseet!

https://www.viking.natmus.dk/vikingernes-skatte

I forbindelse med lidt ferie her i foråret, fik jeg endelig tid til se Togtet den “nye” særudstilling på Nationalmuseet som åbnede dørene den 26/6-2021.

Overall så syntes jeg faktisk, at det er en fremragende udstilling, nok mest fordi jeg er en sucker til mange genstande, og det må man sige der er her, ca. 3.500 stk. som jeg lige har kunne læse mig frem til.

Når jeg besøger en udstilling, som jeg ikke har set før, så prøver jeg ikke at skrue min forventninger alt for højt op, det giver mig som regel den fedeste oplevelse.


Jeg startede udstillingen med det store kort som giver et meget godt billede af hvad der foregik den gang. Herefter er der bare montre efter montre med den ene fantastiske genstand efter den anden, så det kan du godt glæde dig til, hvis du ikke allerede har set udstillingen. – Midt i udstillingen kan man tage et afbræk og tage med Bjørn Jernside på togt. Rundrejsen med Bjørn Jernside greb mig ikke helt, da jeg syntes den blev lidt forhastet, og en smule forvirrende, da man skulle gå rundt, for at nå frem til næste historie, men absolut pluspoint for den nye tanke- og tilgang til hvordan en historie kan fortælles visuelt.

Efter den lille afstikker med Bjørn jernside, røg jeg direkte tilbage til de mange montre hvor rundturen fortsatte.

Jeg har været så heldig at have et Irsk beslag  med i udstillingen (dobbelt hovedet figur), og det er faktisk første gang jeg har set den efter konservering, og lige bortset fra de gule sol tegn, så syntes jeg faktisk, det er en flot lækker grøn patina den har fået, og lige præcis den farve man ser, når man tager den op i hånden efter mere ind 1000 år i jorden.

Berlingske anmeldelse

Efter rundturen i togtet som tog et par timer, valgte jeg lige en smuttur forbi den gamle stationære Jernalder/Vikingetids udstilling ved museumsbutikken.

Pyhaa… lad mig sige det med det samme, det var spild af tid, igen!  Nationalmuseet har så mange genstande liggende i deres gemmer, og det ville være sååå fedt, med en løbende udskiftning af genstande evt. hver 3, 6 måned så man ikke skal kigge på de samme genstande år efter år, – man gider jo heller ikke blive ved med at se den samme film i biffen heller vel?, så hermed en lille opfordring til jer på Nationalmuseet

Men helt snydes skal i ikke for et par billeder.


Efter det korte visit i den gamle udstillingen, rundede jeg lige museumsbutikken for at købe bogen Glimt fra Vikingetiden. Det er ikke en bog der har, eller står højt på min ønskeliste, primært på grund af nogle af de personer som står bag bogen, jeg kan dog glæde mig over at jeg har en fin maske med på bagsiden af bogen 🙂

Jamen hvorfor har jeg så købt bogen? Jamen det har jeg, for at støtte op om de gode kræfter som også har været en del af projektet, herunder Flemming, Claus, Tobias med flere, som altid deler glædeligt ud af deres viden både i skrift og ikke mindst i fagter.

Men alt i alt var det en super god dag og en super god oplevelse at se Togtet, og jeg vil især fremhæve det antal af genstande der var udstillet, opsætningen i montre, stemningen generelt i lokalet og ikke mindst initiativet til at lave denne udstilling.

Hvis jeg skulle fremhæve noget som kunne være bedre, så var det belysningen i montre, den var en smule underbelyst.

Lad os endelig se noget mere af det fra Nationalmuseet 🙂

Hvis du vil se nogen af de øvrige museums jeg har besøgt, så kan du læse mere her Til inspiration