Moesgaard Museum RUS

20220821 110009

Pyhaa… så fik jeg set udstillingen inden den bliver lukket ned den 11/9-2022, så hvis du endnu ikke har set den, så gør det, den er til  ***** stjerner, UG + slange og alt hvad den kan trække.

Lad mig sige det med samme, alt er større og flottere i Jylland ind på Sjælland… Uanset om vi forsøger at måle os på museums, særudstillinger, areal, detektorfund, ulve, underligt sprog og meget meget mere. Jeg er misundelig og imponeret, det må i gerne vide.. Nationalmuseet er vand ved siden af Moesgaard, ligeledes når det gælder særudtillingen RUS VS Togtet. Uden at overdrive så vil jeg tro at RUS er 3 gange større ind togtet! I samme vending bliver jeg nød til at sende en lille stikpille til Fyn – Hva’så Fyn skal I ikke på landkortet udover Ladby, vilde detektorfund, smukke kvinder og et skønt sprog?

20220821 115244

Nå men tilbage til det, som det hele drejer sig om. – Jeg har valgt at dele besøget på Moesgaard op i den “gamle” udstilling og så RUS.

Jeg valgte at starte i den “gamle” udstilling som jeg sidst besøgte i 2019. Det var i forbindelse med en tilrettelagt dannelsestur for et par andre detektortosser (Bjørn og Tor). Den gang kvitterede jeg med 5 stjerner, ganske enkelt fordi jeg var blæst bagover af størrelsen, kreativiteten, samt mængden af udstillede genstande.

Jeg gik udstillingen helt slavisk igennem igen, startende med stenalderen og frem til middelalderen. Der er ingen tvivl om, at jeg altså først bliver rigtig fanget, når vi rammer slut bronzealderen og så frem til start middelalder, i bund og grund skyldes det nok at det er her min interesse er størst for de genstande der er i denne periode.

Denne gang brugte jeg noget længere tid omkring Illerup Ådal og de mange våbenofringer eller hvad det nu har været dengang det har fundet sted, og det er ganske enkelt helt vildt hvor mange genstande der er udstillet fra mosen. Det er bare vildt, og for dælen hvor ville jeg gerne ha’ været en flue på væggen dengang, for hvem deltog og hvorfor er for mig det store spørgsmål.

20220821 115229
Afdelingen for vikingetid syntes jeg har et noget uforløst potentielle. Jeg kan faktisk godt lide, den legende tilgang der er med husene, og de forskellige byer man kan gå ind i. Men jeg mangler for alvor nogle flere genstande. –  Det er bare med at få sat nogle flere montre op med fund.

Set i lyset af, at vi i Danmark bryster os af at være vikinger, så er vikingeafdelingen for mig en lidt fesen omgang.

20220821 130358

Nedenstående skrin har jeg set i samme stil fra en Hedeby udstilling på Sjælland, Jeg hæftede mig dengang som nu, ved deltaljerne omkring skrinbeslagene. På egne marker har jeg tidligere fundet lignende genstande, det kan dog også være seletøj det kan ikke udelukkes, men slående sammenligning det er der. Klik her

20220821 130712

Middelalderen løb jeg hurtigt igennem, ikke fordi den ikke er flot opstillet men den fanger mig bare ikke. Jeg fik dog hørt om mordet i Finnerup lade, det er altid en god histori og der var gode billeder på fortællingen.

Min Konklusion på den “gamle” udstilling er, at Moesgaard uden tvivl stadig er det bedste vi kan byde på pt. i Danmark – Men jeg må hertil også sige, at stationære udstillinger over tid, skal fornyes både hvad angår genstande og omgivelser, og her har Moesgaard ikke fornyet sig væsentligt de sidste 3 år, og det er for mig et kæmpe minus som også Nationalmuseet lider under. Man kan ikke forvente at besøgende gider komme og kigge på det samme med års mellemrum. Derfor er det kunne blevet til **** denne gang.

RUS udstillingen som er placeret lige ved museumsbutikken var jeg virkeligt spændt på at se, dels havde jeg hørt meget om den, men at opleve den med egne øjne er altid noget andet.

Lad mig sige det med det samme, hvis du er en sucker til genstande, så er du landet det helt rigtige sted, der er massere af montre med massere af genstande yeees. Men ud over genstande er der faktisk rigtig mange plancher samt digitale informationsstandere, dem sneg jeg mig uden om, men tog i stedet nogle af de historiefortællinger der var i udstillingen de var sjove og meget informative.

20220821 130531

 

Har selv fundet noget i samme stil Klik her

20220821 130448

Har selv fundet noget i samme stil Klik her

20220821 131003

 

20220821 134419

Det var helt fantastisk at bevæge sig rundt imellem de mange montre og genstande (ca. 2000 ), og faktisk få øje på mange af de genstande som vi finder i Danmark faktisk kommer fra ØST og omvendt. Der var helt vildt mange genstande som oprindeligt var produceret i Skandinavien og så landet i dagens Ukraine, det var det som slog mig mest. Det er en vild tanke at større var afstanden heller ikke dengang, det tog bare lidt længere tid inden det kom frem.

En baltisk dragnål som jeg netop har modtaget brev omkring Klik her

20220821 134558

20220821 134943

20220821 140147

Jeg kan godt være ærlig over at den ikke blev sendt videre til NM Klik her

20220821 142148

Hvis du skal rundt at se hele udstillingen så tag dig god tid, jeg brugte 5 timer samlet.

Alt i alt vil jeg sige at RUS var en fantastik oplevelse, lad os endelig få nogle flere særudstilling af den kaliber. Bravo Moesgaard ***** 5 stjerne herfra.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *