Til Inspiration

 

Til inspiration for andre, vil jeg hermed give min personlige oplevelse af de steder, jeg har besøgt. Jeg tænker, at hvis vi arbejder med 5 stjerner som det bedste og 1, som i virkelig meget plads til forbedring, så kan det vel ikke gå helt galt 🙂

Mit seneste besøg på pågældende museum har givet følgende rating.

5***** Lejre Museum 2021: En fantastisk oplevelse for krop og sjæl, også på udstillede genstande. Stærkt arbejde af Lejre museum, måske lidt oversolgt i forhold til Danmark’s kongecentrum 😉 Lejre taler til, og om lokal området, så det er mindst en lige så god oplevelse, som Moesgård.

5***** Moesgård Museum “RUS” 2022: RUS som var sat op som en pop up udstilling, lad os endelig få noget mere af det, det virker på besøgende og man bliver blæst bagover.

5***** Nationalmuseet “Togtet” 2022: Togtet jeg elsker det, ud med Bjørn jernside.. Lad os holde fokus på genstandene og sagnfortællinger, enestående og elskværdig udstilling.

5***** Ladby Vikingemuseum 2019 Kerteminde: I forbindelse med rundturen i Danmark i 2019, var første stop på turen Ladby, Jan Hein havde dækket op til morgenmad, og stod for en fantastisk rundvisning inde som ude, og livlige fortællinger på vej til museet. Jan Hein er en af de dygtige detektorfolk i området, og som også har fundet en del af det der findes på Ladby. Ladby er et museum for mig, med masser af genstande og dokumenteret historie bakket op af genstande fra tilsvarende tidsperiode.
Er du på Fyn, er turen forbi Ladby et godt bud på viden og underholdning, og ikke mindst en smuk oplevelse udenfor.

4**** Moesgård Museum 2022: Et fantastisk projekt der er sat i søen, og for mig, er det uden tvivl det største og smukkeste vi kan tilbyde i Danmark lige nu. Jeg håber udstillingen bliver levende rent fundmæssig, så jeg ikke skal kigge på de samme genstande næste gang jeg kommer.

4**** Spinderihallerne i Vejle 2019, https://www.vejlemuseerne.dk/besoeg-os/kulturmuseet-spinderihallerne/ Planen var faktisk ikke at vi skulle forbi, men vi havde talt om det, og så slog vi til, da vi var i god tid. Det viste sig at være en god beslutning som overraskede os alle.
Omdrejningspunktet var Hjarnø Skatten, og selvom jeg ikke er imponeret over fundomstændighederne for skatten, så skulle den selvfølgelig ses. Spinderihallerne overraskede os med mange andre meget smukke genstande fra Romertiden, så vi var faktisk helt blæst, da vi kom ud derfra, altså på den gode måde.

4**** Ribe Domkirke 2020, https://www.ribe-domkirke.dk/ Er man i Ribe, kan man næsten ikke undgå at se den smukke domkirke, Kirken bør ikke kun ses ude fra, men tag endelig turen indenfor også.

4**** Ribe Vikinge Center 2020, https://www.ribevikingecenter.dk/da/forside.aspx En super god oplevelse for både unge og gamle, der var mange der havde deres børn med, og man kan fint komme fremad med trækvogn, barnevogn. Der er masser af aktiviteter og noget at kigge på, ikke mindst er duften af bål altid noget der for sanserne vagt på den gode måde, men det lugter lidt i tøjet 🙂

4**** Roskilde Domkirke 2019, https://roskildedomkirke.dk/ Jeg er et smut i domkirken hver 4-5 år, og selvom jeg efterhånden kender den ret godt, så finder jeg hver gang nye ting jeg bliver imponeret over, så er du i Roskilde, så skal du bestemt tage en god frokost og et besøg i kirken, eller omvendt 🙂

3*** Nationalmuseet København 2022, https://natmus.dk/museer-og-slotte/nationalmuseet/ Jeg tror egentlig mest at jeg giver NM 3 stjerner, fordi det er så voldsomt stort, og fordi man bliver bombarderet med sanseindtryk når man er derinde. Det er nok det museum, jeg har set mest igennem de sidste 10 år. Men hvis jeg så begynder at skille det lidt ad’ og isolere det jeg er mest interesseret i, som netop er jernalderen og vikingetiden, så fylder det urimeligt lidt på NM og i forhold til Danmarkshistorien, og udstillingen har nærmest stået stille igennem de 10 år, og det synes jeg faktisk er rigtigt syndt, når man tager i betragtning af, hvad de ligger inde med i arkiverne.

3*** Borgringen Køge 2016, https://www.museerne.dk/vikingeborgen/ Der er ikke meget at se visuelt men med lidt fantasi, kan man godt forestille sig livet under bygningen af borgringen. Da jeg besøgte borgringen, fik jeg en lang snak med Nanna Holm og fantastisk, hun tog sig tiden til at tale med mig. Fund er der ikke mange af men teorier om hvorfor, er der mange af. Sådan er det i denne hobby.

3*** Vikingeborgen Trelleborg Slagelse 2018, https://natmus.dk/museer-og-slotte/trelleborg/ Trelleborg, som i dag hører under Nationalmuseet, er et sted, jeg besøger hvert 2,3 år. Min største glæde ved at være på Trelleborg er at stå på en af voldene, og så lukker jeg øjnene, og så råber jeg alt hvad jeg kan ud over området. Jeg siger ikke hvad det enkelte ord er, men jeg har selvfølgelig sikret mig, der ikke er andre end mig i nærheden 🙂Men ud over det så synes jeg faktisk, det er lidt kedeligt, og jeg syntes faktisk det er rigtigt ærgerligt, at man ikke laver fundudstillingen mere levende med nogle fede montre a la Lejre. Der er trods alt fundet rigtige mange fine jernalder – og vikingeting af detektorfolk meget tæt på Trelleborg. Genstande der uden tvivl har haft en tilknytning til borgringen både før og efter. Nationalmuseet kunne sagtens lave en levende og udskiftelig udstilling på Trelleborg. Det fortjener den og især i lyset af de mange detektorfund, der er kommet i området igennem de sidste 10 år.

Selve Festivalen er ikke noget for mig, men skal man snuse til vikingetiden, så er det bestemt et besøg hver… Valhal

3*** Kronborg Slot 2017 Helsingør, https://www.kongeligeslotte.dk/da/slotte-og-haver/kronborg-slot.html En tur på Kronborg Slot er aldrig helt ved siden af. Jeg elsker at gå på de samme brædder, som konger og dronninger har gået på, kigge ud af vinduerne og se det samme, som de gjorde dengang. Jeg er med på, at slottet har været brændt flere gange, men illusionen har jeg, når jeg går der 🙂En tur i fangehullet med de snørklede gange synes jeg, giver et godt billede af, hvordan det var dengang. Der skal ikke meget fantasi til for at forestille sig hverdagen dengang.

2** Fyrkat 2019, Hobro, https://nordmus.dk/u/vikingecenter-fyrkat/ I forbindelse med en fantastisk dannelsestur med gode venner i 2019 med planlagte museumsbesøg og overnatninger, gik turen forbi Fyrkat, Vi ramlede ind i Vikingemarkedet samtidig med, at vi var der. Alt i alt en god oplevelse, dog blev vi ikke mættet af udstillede fund. Det var faktisk mere end sparsomt. Til gengæld løb vi ind i en meget interessant person, som jeg desværre ikke kan huske navnet på, men han lavede bronzeafstøbninger, og var fra tid til anden tilknyttet NM til sådanne projekter. Han var en god oplevelse og hævede niveauet for den samlede oplevelse generelt.

2** Antvorskov Kloster, Slagelse 2020, https://minkultur.slagelse.dk/min-kulturarv/antvorskov-kloster-og-slot Bortset fra at ruinerne er i ualmindelig sørgelig forfatning, og Slagelse Kommune ikke har fået mere ud af området omkring ruinerne, er en lang sørgelig historie, Det kunne vi godt have passet meget bedre på. Kongen har trods alt boet her, og er faktisk også død på dette kloster/borg/ruin. Men når det så er sagt, så har jeg et stykke jord, der er meget tæt på ruinen, ikke fordi der er synderligt mange fund der, men man fornemmer fordoms historie, når man går derude med eller uden detektor. Jeg er typisk forbi ruinerne en gang om året.

2** Sagnlandet Lejre, 2021, https://sagnlandet.dk/ Trækplasteret er helt klart kongehallen medmindre du er under 12 år. Jeg tænker det må være ment til børn under 12 år generelt, hvor forældre blot forsøger at stimulere deres børn på en sund og kreativ måde, men en egentligt oplevelse for voksne vil jeg ikke sige det er. Stedet trænger til nytækning på alle områder.

2** Ringsted museum og arkiv 2018
, https://www.vestmuseum.dk/ringsted-museum-og-arkiv Ringsted Museum omendt ikke smukt, så midt i byen og endda med egen mølle. I 2018 havde jeg personligt glæden af, at fremvise nogle af mine fund på museet, og det var i den forbindelse, jeg også så det. 1 salen indeholder nogle spændende genstande, men det er relativt hurtigt løbet igennem.

1* Vikingeskibs museet, Roskilde 2019, https://www.vikingeskibsmuseet.dk/ Jeg bliver faktisk lige skuffet hver gang jeg er der, men jeg er alligevel forbi i håb om at udstillingen i kælderen er ændret, kælderen er det, som trækker det hele op, for skibene i sig selv er hurtigt overstået. Det er lidt begrænset hvor lang tid man gider at stå at kigge på navler i skibene.

1* Kongernes Jelling 2020 Jelling, https://natmus.dk/museer-og-slotte/kongernes-jelling/ av-av-av De prøver så hårdt i de ellers så smukke omgivelser, og trods et næsten funklende nyt museum/indhold, så synes jeg altså, det er en fuser. Jeg har besøgt museet 3 gange de sidste 5 år, og hvis det ikke var for de 2 høje, et par Sten og en kirke, ja så ville det bare være en by, jeg var kørt forbi. Jeg er til genstande og helst mange af dem, og det har de ikke i Jelling. Der er hverken fundet eller udstillet noget, og så bliver det altså en fuser for mig. Især når man ikke kan underbygge teorier med fakta. Danefædagen har Jelling haft de sidste 3 år, jeg har ikke været med alle år, men udstillingen hjælper museet på vej, men ikke i forhold til lokalområdet.

1* Sorø Museum 2019, https://www.vestmuseum.dk/sor%C3%B8_museum Sorø Museum er beliggende i noget nær de mest idylliske bygninger, det er faktisk kendetegnene for de fleste museums under Museum Vestsjælland. Desværre lever det indvendige ikke op til forventningerne, og de gange jeg har været der, har udstillingen været kedelig og stationær.

1* Slagelse Museum 2017, https://www.vestmuseum.dk/slagelse_museum Slagelse museum, min egen by. Set i lyset af at både Frederik den 2 boede og døde i Slagelse, at H.C. Andersen har slået sine folder her, og der sågar også er slået mønt i byen, så kunne det have været så godt, men er så skidt. Jeg ville ønske man kiggede mod Lejre eller Ladby for et bygge et museum, som Slagelse fortjener.

1* Skælskør Museum 2018, https://www.vestmuseum.dk/sk%C3%A6lsk%C3%B8r_bymuseum Skælskør museum fik jeg set i forbindelse med en udstilling, og ud over udstillingen og de smukke bygninger, som nok er det mest positive jeg vil fremhæve, så er der ikke så meget mere at byde på.


Det er lidt af alt det jeg lige kan huske jeg har set. Der er helt sikkert flere, men de er så langt tilbage, at det vil være unfair at rate dem ud fra det jeg husker.

Som jeg skal have set:
Ribe museum
Fæsted området
Nonnebakken
Aggersborg
Trelleborg, Skåne

Opsang til ledelsen på museum Vestsjælland.
Jeg ville ønske, at Vestsjællands Museum kiggede mod Ladby og Lejre og byggede et levende og fantastisk museum med mange genstande og visuelt en god oplevelse. I bund og grund synes jeg, det er sørgeligt, at vi kun kan tilbyde bymuseums med det samme knald indeni, ja jeg syntes faktisk det er en skandale.

Vestsjælland er en af de steder i Kongeriget, som har flest detektorfund – hvis ikke flest. Vestsjælland er et kæmpe område og med de mange dygtige folk, som går her, vælter vi os i fund lige fra Skælskør med masser af guld, til Tissø med masser af vikingetid, og Ringsted med masser af middelalder.

Alene i Tissø er der fundet over 10.000 genstande, og formidlingen af disse fund foretages i dag af en privat detektormand, som krampagtig forsøger at synliggøre fund, der er gjort for 20 år siden men glemt af de fleste. Vi ved, hvad Tissø står for, men vi har ikke et sted af se det.

Hvorfor kan vi ikke gøre det bedre?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *