Mønter – MA

Middelalder Mønter fra perioden 1066 – 1536 er Danefæ, og skal afleveres.

Kvaliteten af disse mønter er ekstremt svingende, men hvis vi prøver at dele dem lidt op, så er mønter fra perioden 1066 til 1240 faktisk ret flotte og ret sjældne, dem har jeg ikke fundet mange af.
Mønter fra perioden fra 1240 til 1375 kaldes borgerkrigsmønter i daglige tale BM’er og der er slået omkring 680 forskellige varianter under forskellige konger i Danmark. Som udgangspunkt er disse mønter ikke ualmindelige at finde, og jeg har også fundet en rimelig god mængde af disse, det er dog kun dem som er pæne jeg har afbilledet. Mange af disse BM’er er af forfærdelig dårlig kvalitet, og vidner også om at mange kongehoveder rullede dengang, og så skulle der jo slås nye mønter. Dem der typisk er de flotteste som enkeltfund, er dem med meget sølv i, og det er typisk fra starten af perioden altså omkring 1240, herunder også dem der slået i Lund i Sverige.
Mønter fra perioden 1376 og frem til 1536 begynder at blive større, og med mere tydeligt præg af ansigter på, det er også en periode hvor der begynder at komme flere mønter op fra det vi i dag kender som Tyskland.

Det er mange dygtige mønteksperter derude, og det tager ikke mange minutter at få et ID på en mønt, såfremt man higer efter dette.

Ovenstående er min fortolkning af mønterne fra denne periode.