Top 10 Fund

Efter opfordring fra Per Kirckhoff Hansen har jeg lavet en top 10 liste over mine bedst fund.

Av for den Per.. Det var faktisk en rigtig svær beslutning at træffe, jeg startede med 30 fede fund som alle har betydet noget for mig at finde, og så har du den frækhed at jeg skal udvælge 10 fund ;), du er en hård mand Per. Jeg må bare sige, at skulle vælge imellem wow fund, og følelsesmæssige fund har virkeligt været svært, og det har faktisk taget noget tid at udvælge dem. Det er da drøn svært at frasortere sin første fibler og romer mønter fordi det virkelig var noget jeg drømte om at finde i starten af min detektortid, eller jeg drømmer stadig om fibler hver gang jeg går på marken, må jeg heller skynde mig at sige.

I takt med at jeg fandt flere af genstandene på min ønskeliste, blev listen også langsomt udvidet, da jeg lige pludselig gerne ville finde en hel urnes i stedet for en næsten hel urnesfibel. Listen er selvfølgelig blevet kortere i takt med tiden der er gået.

Men Per, jeg har ikke kunne holde mig på 10 fund, det ville gøre for ondt i hjertet, så det blev en liste på 15 fund, det håber jeg er okay 🙂15. Unika fibel
Ja.. jeg ved ikke helt hvad jeg skal kalde denne fibel måske en fugl/ørne fibel, og så alligevel ikke.. da den har krydsede vinger, måske noget symbolsk. Uanset hvad, så syntes jeg den er vild.
Jeg har et billede af den i min entre, og der går sjældent en dag hvor jeg ikke beundrer den. Datering på den er vel typisk 5-600 årene.

Danefæ 2/2-2021 NM Skriver “En stilistisk fugleformet fibula af bronze, hvor fuglen ses i profi. Bevaret Nåleanordning. Dateret til yngre germanske jernalder.

Indleveret til Lokalmuseum: 14/9-2016
Overdraget fra lokalmuseum til NM: 7/12-2017
Udbetalt findeløn: 2/2-2021


14. Romermønt datering omkring år 100
På en ny mark tilbage i 2014 gjorde jeg nogle ret fine fund, og jeg var faktisk kun lige gået 3 meter ud på marken inden det hele begyndte. På marken har jeg efterhånden fundet 4 romermønter, romermønter eller denar er altid ret fede at finde, dels fordi man ikke er så meget i tvivl grundet det høje sølvindhold, men også fordi det ligner noget der er lagt ned i går, til trods for at de er næsten 2000 år gamle.
Denne ville jeg gerne have haft tatoveret på benet, fordi jeg syntes vagttårnet på mønten er som taget ud af Asterix og Obelix, men tatovøren valgte en anden romer med et ansigtsmotiv i stedet for, det ærgre mig faktisk lidt, da tårnet giver mig et fantastisk billede på nethinden, hver gang jeg kigger på det.

Danefæ 2/2-2021 NM Skriver: Rom Hadrian, denar 137-138 RIC II 2316-2318 let korroderet.

Indleveret til Lokalmuseum: 14/9-2016
Overdraget fra lokalmuseum til NM: 7/12-2017
Udbetalt findeløn: 2/2-2021


13. Oldtids guldring på 10,28 gram
Det var en smuk sensommerdag tilbage i september måned 2015, hvor Mikkel Warming og jeg var på jagt efter en forsvundet by. Byen var i gamle kilder nævnt ved noget folketælling. Byen var, og er på mystisk vis stadig forsvundet. Til gengæld blev det til en sådan dag som man virkelig husker, Mikkel fandt sin første Celt og en Romersk fibel, og jeg fandt mit første oldtids guld. Det skal siges med det samme at jeg havde fundet en celt 14 dage før, og regnede med at jeg havde håneretten noget længere, men sådan skulle det ikke være…

NM skriver “Guldring 10,28 gram med stor diameter og halvovalt tværsnit. Dateret til Yngre jernalder (germansk jernalder til vikingetid)”

Indleveret til Lokalmuseum: 14/9-2016
Overdraget fra lokalmuseum til NM: 20/11-2018
Udbetalt findeløn: 9/12-202012. Urnesfibel dateres til ca. år 1050 (stadig til behandling på NM)
På Urneshøjen som jeg efterhånden har gået tynd 800 gange på kryds og tværs, kom der efter en kærlig plov behandling, 2 smukke hele urnesfibler frem inden for 10 minutter, 2 meget forskellige fibler men ikke desto mindre var de begge hele. Jeg skal indrømme at jeg blev ret glad for fundet, dels fordi jeg i lang tid har ønsket mig en hel, men også fordi den har de her fine små støbninger som igennem 1000 år ikke er gået i stykker.
11. Sværdfæsteknap 8-900 tallet Viking
Dette er et næsten helt frisk fund fund fra lige før jul 2019, jeg fik sågar banket mit lokalmuseum op, og afleverede det den 2/1-2020 hvad siger i så.. Den blev nænsomt placeret ved siden af andestegen i køleskabet da jeg skulle lave and til jul, jeg turde ganske enkelt lad den ligge i luft uden jord, da der er en del jern på genstanden. Inden under jernet er der godt nok masser af sølvtråde, som jeg i øvrigt stak mig et par gange på, så det sværd koster stadig blod.. Jan Hein på Fyn, har fået en konserveret en næsten magen til, og jeg håber denne bliver lige så smuk, når de er færdig med den.. Et fund der har givet mig mange billeder i hovedet af ejermanden..!

Danefæ 3/8-2020 NM Skriver “Sværdfæsteknap (overhjalte) af form som J:P Type H trekantet omrids. Dele af overfladen er sprængt væk, men på de bedre bevarede dele ses indlagte tråde af sølv. Dateres til Vikingetid”

10. Germansk jernalder når det er smukkest (stadig til behandling på NM)
Man kan lige ane lidt rød sten i den højre side, og det var et fund hvor jeg lige måtte nede og sidde lidt… Faktisk var det nogle ret vilde måneder på samme mark, der kommer ikke så voldsomt meget op, men det der kom op var drømmefund, det her var nok det smukkeste.
Jeg vil mene det er fra 5-600 årene og en fuglefibel. i rillerne på siden, sidder der ganske få sølvtråde tilbage, de fleste af dem er faldet af i takt med tiden.
9. Skive/hængesmykke i et, Vikingetid (stadig til behandling på NM)
Fund 8+9 er fundet meget tæt på hinanden, dog med et par års mellemrum. Kvaliteten af begge genstande er så høj, at jeg kun have dem mistænkt for, at de er lagt ned sammen.
Fiblen her kom som et WOW fund, da marken mest havde givet fund fra Middelalderen, sidenhen er der dog kommet Romersk Jernalder også, men den germanske jernalder er udeblevet… Men den er selvfølgelig derude et sted, og det skal nok røbe sig på et tidspunkt.
8.Maske hængesmykke, Vikingetid (stadig til behandling på NM)
Nogle vil nok huske dette fund, det var en dag hvor jeg var rigtig rigtig rigtig gal på NM. Jeg lod mig dog overtale til at tage det med, nok mest for Lars skyld, ellers havde det nok ligget på marken endnu.
Det er et fund som minder mig om, NM latterliggørelse af detektorfolket. Det tog ikke NM 14 dage efter nedlukningen af Danmark, at aflyse danefædagen’s fundmontre 2021… Corona virussen kom belejligt var..røv med øre, siger jeg bare!!
Dette ellers så fantastiske fund, vil nok altid være overskygget af min arrigskab på dagen over NM…
7.Fiskeformet genstand fra Gotland, Viking (stadig til behandling på NM)
Ja for at være ærlig, så var den nær endt i skraldespanden…
Da jeg fandt den, var bunden magen til en patron, og jeg tænke hvem fanden hakker sin patron i stykker, herefter røg den i skrald lommen og det var faktisk først da jeg rejste mig op, jeg tænkte ahhh kan det nu også være rigtigt.. op ad’ lommen igen, frem med præstevandet, spray spray og så var der ligegodt mange motiver på den patron..
Det viser sig, at det nok er tæt på en af de eneste der er fundet uden for Gotland, og den har været en del af en større kæde, hvor de har siddet side om side bundet sammen på midten hvor der også er et tværgående hul. Genstanden udformning er for mig ikke til at tage fejl af, en ørred eller en laks har lagt krop til den smukke udformning.
6.Tyr eller Elg Germansk jernalder (stadig til behandling på NM)
Ja den er sku’ lidt vild den her, det var sådan et fund, hvor man tænker hvor kom du lige fra.
Jeg tænker personligt det må være en Elg med det snudeskaft, de 2 horn er slidt eller brækket lidt af, ringen den har omkring halsen, kunne måske være symbolsk eller måske har den også været båret i en halskæde. Men der er nålefæste bagpå. mål 50*42mm vægt 15 gram.
5. Svanefibel Germanske Jernalder (stadig til behandling på NM)
Bom… Den stod virkeligt højt på min ønskeliste.
Den kom faktisk frem på et noget uventet sted, hvor der blandt andet var gravet rørledning ned, så måske den har ligget lidt nede i jorden og dermed også årsagen til at den stadig er hel. Gad vide om de også dengang for 1500 år siden syntes det var Danmark’s nationalfugl, spøjs tanke..
4. Rytterfigur med fantastisk ansigtsudtryk

Danefæ 16/5-2019 NM Skriver “Beslag – Rytterfigur af bronze længde 3,8 cm Højde 4,6 cm.
Beslag udformet som en rytterfigur. Hest med gab, øjne og ører samt en svagt markeret manke og hale. Under hestens ben er to tappe til fastgørelse af figuren. Midt på hesten saddel og en mandsfigur. Manden har en stor mund og to halvovale øjne. Beslaget dateres til Yngre jernalder eller Vikingetid”

Der er slet ingen tvivl om, at Nationalmuseet absolut ingen ide har om hvad det er for en uvurderlig genstand de har fået i hænderne. Det har desværre afspejlet sig i en meget lav findeløn, hvilke jeg selvfølgelig har anket til Kulturstyrelsen, men da Kulturstyrelsen i 99% af tilfældene altid læner sig op af Nationalmuseet afgørelse, ja så er det som at slå i en dyne, sørgeligt og ærgerligt.

Indleveret til Lokalmuseum: 26/9-2017
Overdraget fra lokalmuseum til NM: 7/12-2017
Udbetalt findeløn: 16/5-2019
3.Beslag med emalje indlæg Vikingetid

Danefæ 3/8-2020 NM skriver
“Der er tale om et rektangulært, ligearmet beslag af Anglo-Irsk oprindelse. Beslaget er udstyret med et ansigt i begge ender. Disse har rund øjne, øjenbryn, næse, mund og skæg. Øerne er markeret på siden af hovederne. Et rektangulært midterfelt med et mønster, dannet af bånd af bronze mellem disse rester af gul emalje. På bagsiden er der under det ansigt rester af jern. Dateres til Vikingetid.”

Genstanden blev overdraget til lokalmuseum i fugtig jord grundet emaljen.

Indleveret til Lokalmuseum: 5/7-2018
Overdraget fra lokalmuseum til NM: 25/2-2020
Udbetalt findeløn: 3/8-2020

Genstanden har været udstillet i vikingeudstillingen toget på Nationalmuseet og har været afbildet og beskrevet i flere artikler og afhandlinger. Berlingske beskriver den som værende tyvetogt, måske eller også er den bare blevet handlet på normal vis. Fundlokationen passer dog ikke helt 🙂 læse mere her


2.- 3 Fliget fibel fra Vikingetiden(stadig til behandling på NM)
Denne 3 fliget fibel, er nok den bedst velbevarede jeg har fundet.
At den samtidig kom uventet, gjorde bestemt ikke dagen dårligere. At gå fra marken med et ekstra stort smil, kunne jeg godt vende mig til.

Jeg har sidenhen fået lavet 2 kopier i Irland, og den har såmændt også fået en plads på benet ved siden af fund nummer 3.
1.Knud den store – Vikingemønt (stadig til behandling på NM)
Siden jeg startede med at gå med detektor, har jeg drømt om at finde en Danske Vikingemønt, intet over intet under.
11/12-2016 skulle blive min lykkelige dag, og selvom jeg stadig er i tvivl om det er en Knud den store, så har jeg siden hen fundet yderligere 2 stk, så målet er nået. Men jeg må afvente endelig svar fra NM på denne mønt.

Denne mønt skulle være slået i England i omkring 1025, ja vi ejede også England dengang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *