Dime VS Håndholdt GPS

For mig er det her et springfarligt emne med positive ting på begge sider. Det må dog være op til den enkelte læser selv at vurdere for og imod.

Jeg vil forsøge at fremhæve nogle positive og negative ting ved begge sider.

Den håndholdte GPS

Personligt ejer jeg selv en Garmin eTrex10. Den har fulgt mig trofast siden 2012, hvor jeg erhvervede den til kr. 719,- Den kan lave waypoints, mange waypoints 1000 stk. inden den skal nulstilles. Jeg nulstiller min, men jeg er sikker på, at nogen af jer tekniknørder, har en løsning på det, men nulstillingen fungerer for mig, og så der er ingen grund til, at jeg laver om på det 🙂

Den håndholdte gps kræver dog meget manuelt arbejde, både hvad angår sporlog og udlæsning af waypoints. Jeg tog en hård beslutning fra start, og det var, at jeg ville styre alle mine data via Excel, så havde jeg også styr på alle mine ture på marken, herunder også sagsstyring med fund til lokalmuseum. Se det var en rigtig god beslutning, jeg tog, for jeg kan ikke huske, hvad jeg fandt for 5-6 år siden.

Den håndholdte GPS laver heller ikke automatisk indregistrering, og den laver heller ikke fund kort til genstande, der skal afleveres til lokalmuseum. Den håndholdte GPS er dog hårdfør ude på marken i alt slags vejr. Den er ligeglad med at blive beskidt, den er vandtæt, og den er ligeglad med, om du taber den på en sten. Den er ultra præcis med koordinat, den kan lave sporlog, og så koster den kr. 719,- og så kan den holde på din hemmelighed med dit koordinat.

Dime er den smarte digitale løsning, som jeg første gang hørte om i 2016-17 stykker. Der var nogle forløbere til DIME, som tilbød forskellige digitale løsninger, og som lignede Dime. Den primære forskel var dog i mine øjne ejerskabet af App’en. Dime’s database er ejet af Århus universitet ifølge deres egne oplysninger https://www.metaldetektorfund.dk/filer/dime_vilkaar.pdf og den styres af en nedsat styregruppe, bestående af primært fagfolk relateret til museumsverdenen.

Der er mange fordele ved Dime, nogle af dem jeg vil fremhæve er.
* Muliggøre hurtig behandling af danefæ 🙂
* Forskningsbrug
* Lette arbejdet betragteligt for lokalmuseum
* App’en er Let at bruge, rimelig logisk opbygget.
* Let indrapportering med fundkort
* Du har et rigtig godt samlet overblik over dine fund fra marken.

Dime fremhæver selv flere fordele blandt andet,
* “øge inddragelse af metaldetektorbrugerne i det museale arbejde”
* “øge og skærpe samarbejdet mellem metaldetektorbrugere og museer”
* “muliggøre en ensartet registreringspraksis landet over”

De 3 ovenstående punkter mener jeg måske er lidt overkill, da de 2 øverste punkter allerede fungere i bedste velgående også uden Dime, det 3 punkt som Dime fremhæver, er måske en manglende situationsfornemmelse og en snert af storhedsvanvid på et ellers rimeligt demokrati, vi har i Danmark. 😉

Min egen konklusion, de 2 løsninger sat op overfor hinanden.

Den håndholdte GPS er en gammeldags løsning, men den fungerer perfekt, koster minimalt, kan tåle lidt af hvert, og vigtigst af alt – den røber ikke sine hemmeligheder.

Dime er den smarte digitale løsning, som kan bruges af alle, den har dog i mine øjne flere svage led. Databasen er ejet af Århus Universitet. Den burde været ejet af kulturministeriet. Du er ikke sikret mod udlevering til 3 part. Er Dime til for museumsansatte, eller er den til for brugeren. Styregruppen i Dime kan ændre betingelserne, som det behager dem bedst.og vi som brugere kan ikke stoppe dem, og det finder jeg stærkt bekymrende. Dime er ikke datasikker og dermed mulighed for hacking udefra eller oplysninger, der bliver afgivet af ansatte indefra.

Mit valg falder stadig på den håndholdte GPS – old but reliable.